2015. február 10., kedd

(Szorongató) Gondolataim… „Segíts, hogy megmaradjak, és gyönyörködjem a te rendeléseidben.” Zsolt. 119,117

A lélek halhatatlan? Igen az, ösztönösen érzem. A lélek „működteti” a testet? Igen, így van. Nélküle a test, csak idő kérdése és élettelen anyaggá válik. Tapasztaltam, amikor a számomra nagyon kedves, 94 éves anyám éppen elment „odaátra”. Még meleg, de élettelen testét felemeltem, és az ágyra fektettem. Két napja még intett a kéz, szeretetet sugárzott az arc és a szem. Sokkoló tapasztalat volt. A kedves testben már éppen nem volt ott, az őt addig „működtető” lélek.
Ám én itt vagyok. És körül vesz e földi, természeti valóság. És a csillag milliárdok, a nap, a hold. Az Univerzum a maga valóságával, a véghetetlen téren haladó fény által.


Miért van ez így, és az Univerzum vajon hogyan teremtetett? Ősrobbanás által - mondják a természettudósok. Szerintem meg előtte is kellett valaminek lennie, és az ősrobbanást is ki kellett, hogy valami/valaki váltsa. Tehát tény, van teremtmény. De akkor kellett lenni Teremtőnek is. Igen kellett lennie! 
Ha erre egy „kereső” embernek először nem elég bizonyíték mai világunkban a hitet félretoló és helyébe tolakodó ráció logikai érvelése, akkor ott van bizonyítéknak eme Felsőbbrendű Magasabb Intelligenciától (Istentől) a Kinyilatkoztatás, a könyvek könyve, a Biblia. 
Miért fogadjam el a Bibliát akár hit nélkül is igaznak? Azért, mert ez az egyedüli könyv, amely a hit mellett nagyrészt tudományos bizonyítékokon nyugszik több tudományág által alátámasztva (Lee Strobel: A Jézus dosszié), és amelynek kijelentései 2000 év óta szó szerint változatlanok (Qumráni tekercsek). Továbbá a világon két évezrede a legnagyobb példányszámban maradt fenn és létezik (Popper Péter: Az Írás). 

Az okvetetlenkedő, e világi rációnak mondja a lélek: Olvasd és higgy benne! Olvasd, tanulmányozd, vetítsd rá a benne levőket a saját életedre, és ha hiszel benne, ezt követően látni is fogod (magadon) eredményeit, csodáit! - mondja ismét a Lélek. 
Isten a teremtőd, a téged körülvevő világ és embertársaid teremtője, kinyilatkoztatja a Bibliában, hogy ha hiszel, lélekben és testben örök életed lesz. Elmondja neked, hogy hogyan lehetsz boldog, mit keress a földi életben, és már földi életedben elkezdődhet, a Mennyben folytatódó örök életed. Csak higgy!

Vajon miért születtem-e testbe, miért itt, miért most, mi az életem értelme, célja?
Kedves Olvasó! Nagyon sokan teszik fel e kérdéseket maguknak életük delelőjén, vagy amikor már elindultak az emberi alkonyat irányába, és van mire visszatekinteni addigi küzdelmes életükben. Vagy amikor menet közben már éppen nagyon elfogyott az erejük, mint ahogy énvelem is történt.
Ám az élő hitre jutott embernek talán könnyebb, mert mindenre világos válaszai vannak. Nem ráció szerinti, nem filozófikus és nyitva maradó, hanem hitbeli, de egyértelmű válaszok. 

És az élő hitű embernek, Isten által megszabott feladatai közül talán a legfontosabb: a misszió, az evangelizáció. Az örömhír továbbadásának belső kényszere, a lélekmentés szenvedélye. Ha bizodalmam van, hogy én már megmenekültem, akkor „más is velem legyen odaát”.  A közvetlen szeretteim, a közelebbi, esetleg tágabb közösség, akiket én szeretek, még elérek, hisznek nekem, befolyásolni tudom őket szóval, összességében pozitív életpéldával.

Hívő emberként eljutok a számomra, talán sokak számára fogós kérdéshez, a ma embere megszólításának mik a használható formái, eszközei. Mert indít a Lélek ma is bennünket Isten irányába, de többnyire egy másik embert, embereket tesz ennek a folyamatnak az eszközévé. És mindig nagyon különböző kereteket ad. Ahogy Klaus Douglas mondja Új reformáció című könyvében, a középpont állandó, a forma folyamatosan változik. Igen, már kétezer év óta. 
Jelen világunk nagyon is nehezen megválaszolható kérdése, hogy a mai Magyarországon 2015-ben, egy hagyományos református gyülekezet milyen evangelizációt, missziót szolgáló módszerekkel, keretekkel tud embereket megszólítani az Isten ügyének a Jézus Krisztus számára, hogy örök életük legyen. A módszerek, keretek is óhatatlanul mások nagyvárosban, kistelepülésen, szórványban, rétegcsoportokban. 
Az evangelizációnak, missziónak hagyományos eszközökkel és keretekben, egyre kevésbé lesznek meg a bibliai, hitéleti alapjai. Az által, hogy erodálódtak a tradíciók és több mint két generáció kimaradt a hittanoktatásból, továbbá a migráció a városokat növelte, a kitelepüléseket sorvasztotta.
A misszió, evangelizáció terén, ha nem hagyományos eszközökkel akar próbálkozni a lelkész az az első gondolata, hogy mit szól ehhez egy hagyományos értékrendű, idősebb korösszetételű gyülekezet.
Ám, ha semmit nem tesz a lelkész és a gyülekezet, a következő generációkat hatékonyan megszólítani nem tudván, a közösség lassan elmegy a minden élők útján.

Erre, a presbitereknek, gyülekezeti tagoknak is rá kell ébredniük. Elfogadni, küldetéstudattal felvállalni, hogy az aktív, segítő egyháztagok legfontosabb dolga a fűnyírás és az épület állagmegóvás mellett (az is szükséges), a gyülekezet életben tartása, folyamatos evangelizációval, misszióval, személyes példamutatással. Ami nem is könnyű. Pais Kadosa egyházkerületi tanácsos gondolataival, az elmúlt templomfelújító, építő 20 év után, most már elsősorban a lelki templomépítő 20 évnek kellene következnie.
Gyülekezetmegtartó, növelő evangelizációs, missziói módszerek kérdésében azt gondolom, hogy az igazság (nem megalkuvó módon) középen lehet. Sem belesimulással hagyni a gyülekezetet, sem túlzott kísérletezéssel megosztani, nem szerencsés. Hanem keresni kell az okos kompromisszumot. Ott helyben. És ez mindenhol más! 
Imádságban kérve, ahogy dr. Huszár Pál mondja könyvében, meg lehet kapni a helyi megoldást. 
És folyamatosan tenni kell a közösség megtartásáért, gyarapításáért. Mai világunkban az is eredmény, ha megtartatik egy gyülekezet. Isten akaratából, de emberi erőfeszítés által. Mert nem tudhatjuk, hogy egy adott közösségben szolgáló lelkészre és a teherhordozókra csak a megtartatás bízatott Isten által (ami már nagy eredmény), vagy Isten a gyarapodás általi adományt is nekik ajándékozta.
Ám bizodalmunk lehet! Reményünk a Mennyei Atyában, Jézus Krisztusban. Őt hittel elfogadva, bennünk munkálhat a Szentlélek, amelynek segítségével már itt elkezdhetjük építeni (jól, rosszul, bukdácsolva, de építeni) Isten országát. Mindehhez életcélt, reménységet, boldogságot kapva. 

És akkor mondhatjuk, hogy templomainkban évtizedek, évszázadok múlva is szólni fog a megváltott, mennybe menni akaró generációk éneke és imádságos fohásza.
Mert elődeink is ebben a hitben szolgálták az Isten ügyét, tették a dolgukat, a rációt és a filozófiát egyértelműen alárendelve a HIT-nek.
Nekünk is ez a feladatunk.  Ámen!

Sántha Elek

Kis közösségünk 2014. évi evangelizációt, missziót, közösségépítést, megtartást is magában foglaló főbb rendezvényei a teljesség igénye nélkül: ökumenikus esték; kirándulások részben gyalogtúrával, részben városi programmal összesen 4 alkalommal; filmklub havonta; böjti és novemberi evangelizációs hetek; húsvéti örömhírklub gyermekeknek; egyházmegyei ifjúsági alkalom; anyák napi gyermekműsor; felnőtt-keresztelés; konfirmáltak találkozója; hittanos gyermektábor helyben; iskolatáska akció; a pécsi Dóri Hospice házba és a Bethesda gyermekkórházba perselypénz ill. pénzadomány juttatása; bibliaóraszerű Szabadság Krisztusban kurzus hetente; Tóalmási Bibliaiskola evangelizációs szolgálata; adventi gyertyagyújtás és ünnepi műsor, szeretetvendégség a faluház előtti téren; karácsonyi gyermekműsor, csomagosztás templomunkban; cipős-doboz ajándék a polgárdi gyermekotthon részére.

Mindezért Istené a dicsőség!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése