2015. szeptember 8., kedd

Én megtehetném, és mégsem teszem

Én megtehetném, és mégsem teszem,
   csak tervezem, csak épphogy fölvetem,
  játszom magammal, ennyi az egész,
  siratni való inkább, mint merész.

 Bár néha félek, hátha eltemet
 a torkomig felömlő élvezet,
mi most csak fölkérődző förtelem,
mi lesz, ha egyszer mégis megteszem?”
(Pilinszky János: Ne félj)


A versben megfogalmazott gondolat foglalkoztat egy jó ideje. Hol a határ, mi a határ, ameddig elmehetek? Ki mondja meg, miből mi lesz néhány év vagy évtized múlva, amit ma megteszek? Lehet, hogy jónak indul, amit tervezik, de útközben történik valami.


Egy amerikai műszerész fia Sir Hiram Maxim már 14 éves korában találmányaival kápráztatta el a világot. Élete során 271 találmányával gazdagította az emberiséget. Neki tulajdonítják a hajsütővas, mozdonyjelzőlámpa, a világítógáz, asztmás zseb inhalátor, hangtompító…feltalálását.

Egy legenda szerint 1883-ban ajánlotta neki egy barátja: „hagyd a csodába az elektromosságot. Ha meg akarod csinálni a szerencsédet, találj ki olyat, amivel ezek a bolond európaiak gyorsabban tudják kiirtani egymást.”

Maxim megfogadta a tanácsot és 1885-re előállt az első teljesen automata gépfegyver terveivel. Ennek a fegyvernek a legnagyobb újítása az volt, hogy kihasználta a hátrasiklást: ez lökte ki az üres hüvelyt és rántotta be a földön fekvő hevederből a következő töltényt. A hűtést levegővel, illetve vízzel oldotta meg, így immár egy csőből lehetett kilőni az összes golyót. Gépfegyvere percenként 300 lövésre volt képes, ami 100 puska tűzerejével volt egyenlő. A fegyver előállítására gyárat alapított és szó szerint dőlt hozzá a pénz, hiszen a hadviselést forradalmasító fegyvert minden nagyhatalom bevezette.

A gépfegyver elborzasztó fölénye már az első alkalmazásakor bebizonyosodott. Zimbabvében vetették be először, ahol 50 katona 4 gépfegyverrel 5.000 bennszülöttet ölt meg. 
Később a „Nagy Háború” fontos tömegpusztító eszköze lett a Maxim géppuska. Ennek is köszönhető, hogy az első viágháború addig soha nem látott emberi veszteséggel zárult. Csak Magyarország 661.000 főt vesztett és 743.000 fő volt a sebesültek száma.

Itt térek vissza az eredeti kérdéshez: megtehetném, és mégsem teszem. Szabadság ez, vagy béklyó? A szabadság nem abban áll, hogy választhatok. Az igazán szabad döntésben a „megtehetném, de nem teszem meg” döntése, és a „mást, újat teszek helyette” kreatív, alkotó döntése van benne. Az igazán szabad döntés nem valami ellen tesz, hanem valamiért. Nem kudarckerülő, hanem sikerkereső. Az igazán szabad döntés nem csak beágyaz, hanem megadja a kitörés esélyét is. 

Azért, ha a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek” (Ján. 8,36) Itt nem egy emberhez szól Jézus, hanem az övéihez. Kérjük azért az Atyát, a Fiút és a Szentlelket, hogy adja meg nekünk minden élethelyzetben azt a világos útmutatást, hogy ne kelljen állandóan attól rettegnünk, hogy: „ mi lesz, ha egyszer mégis megteszem?


Oláh Emil, Veszprém

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése