2010. március 12., péntek

Három a magyar igazság!? - Három százalék sok vagy kevés? – És egy?

Jakab István

Egy üzletben, azt látva, hogy „AKCIÓ! -1%“, bizony nem hatódnánk meg, talán tovább is mennénk, nem érdekelne bennünket ilyen csekély mértékű árengedmény. De meg merem kockáztatni, hogy kettő, vagy három százalék sem hozna lázba bennünket. Ha a bankunk azt mondaná, hogy évenként három százalék kamatot ad a pénzünkre, nem tartom valószínűnek, hogy megérné ott tartani a megtakarításunkat. Van egy hitelkártyám, és az elköltött pénz egy illetve három százalékát írja jóvá a bank, de ez sem egy eget verő összeg. Sok, vagy kevés tehát három, illetve egy százalék?

   Az előbbi felvetések alapján valóban – szinte már – nevetségesen kevés egy, kettő vagy netán három százalék. Persze, sok kicsi sokra megy, és sok egy, kettő vagy három százalék aztán nagy összegeket is jelenthetnek. Nem az egészhez, a száz százalékhoz, hanem önmagukhoz viszonyítva.
   Miért is vetődtek fel ezek a számok? Miért pont egy, kettő illetve három százalékról beszélek? Az már köztudott, hogy az adófizetők az államnak fizetett adójuk 1-1%-áról rendelkezhetnek; az egyik százalékot megkaphatja egy egyház, a másik egy százalékot pedig például egy kiemelten közhasznú alapítvány. Az a csodálatos ebben a kétszer 1%-ban, hogy ha nem rendelkeznénk róla, akkor sem láthatnánk, mert nem a mienk, ez az adónk egy része, nem kerül semmibe, csak egy nyilatkozatba, hogy szeretett egyházunk és értéket teremtő alapítványunk számára értékes bevételt jelentsen.
 
A harmadik 1%-ról még nem szóltam, s talán kevesen tudják, hogy miről is van szó. Az első két százalék tehát nem kerül egy fillérünkbe sem. A harmadik százalék nem más, mint a lakóhely szerinti gyülekezetünk, egyházunk 1%-al történő egyházfenntartása. A református egyház az egyházfenntartói járulék éves mértékét az egyháztag jövedelmének (legalább) 1%-ában állapította meg. Nem kell  elkérnünk senki bérpapírjait, de a mai magyar minimálbér járulékok levonása után megmaradt részének 1%-a 6.800,- Ft körül mozog. A legkisebb nyugdíjé is 3.420,- Ft!
   Ha ezeket a számokat látjuk, akkor a fentiek értelmében kevés egy, kettő vagy netán három százalék?   Három a magyar igazság – miért? Mert nincs párja. Az első és a második 1%-ról is dönthetünk most, hisz itt az adóbevallások ideje. A fillérek útját járva ezek az 1%-ok bizony jó szolgálatot tesznek kórházban, iskolában, idősek otthonában... ott, ahol sok híja van a törődő szeretetnek manapság.
   1% az egyházfenntartói járulék „ajánlott“ mértéke. Sok, vagy kevés? Mennyi a magyar igazság?


A szerző református lelkipásztor (Tarján, Héreg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése